במהלך השנה מאז שבת התופת ב 7/10 פעלו כמה וכמה יוזמות למעורבות חברתית של המכון למען החברה האזרחית, ספוגת הכאב והאובדן, והפגועה נפשית, קהילתית ומדינית. התמקדנו בהנחיית קבוצות תמיכה, עיבוד ושיתוף למטפלים ומתנדבים המסייעים לנפגעי המלחמה, במעגל הראשון והשני. ברוחה של האנליזה הקבוצתית המאמינה בכוחה של הקבוצה לחיבור בינאישי, התקיימו קבוצות רבות במרחבים שונים ומגוונים כולל שיתוף פעולה עם ארגונים אזרחים כמו "אחים לנשק" ועמותת "העוגן למשפחות המילואים ״ –
כבר בשבת 7/10 פתחנו קו חם לפניות אישיות ולסיוע נפשי ראשוני. הקו היה מאויש ע"י חברי וחברות מכון שהתנדבו להיות זמינים, והוא היה פעיל במשך שלושה ימים רצופים.
במהלך הימים הראשונים, הגיעו אלינו מחברי המכון, יוזמות רבות חשובות וראויות, חלקן לסיוע פרטני וחלקן לסיוע קבוצתי. כדי להקפיד על תכלול וכמענה לפניות שקיבלנו, יצרנו כלי ייעודי (טופס) שאפשר לנו למיין את היוזמות התנדבותיות הרבות. בנוסף, פתחנו קבוצת וואטסאפ, ששימשה כמו לוח מודעות לכל היוזמות להתנדבויות האישיות, פרטניות וקבוצתיות. קבוצה זו פעילה עדיין ובזכות היענות מרגשת של חברי וחברות מכון וסטודנטים.יות רבים ניתן מענה מהיר לצרכים שונים של הקהילה.
במקביל, כחלק מתהליכי החזקה של מעגלי התמיכה, פתחנו קבוצת הדרכה לחברי וחברות המכון, המסייעים לאוכלוסייה ותומכים במעגל ראשון ושני של נפגעי פעולת הטרור הרצחנית. קבוצת ההדרכה אפשרה לבחון את הכוחות הדרושים לנו כמי שנותנים סיוע, ואת האמצעים העומדים לרשותנו כאנליטיקאים קבוצתיים בשעת חירום זו. מפגשי קבוצת ההדרכה התקיימו אחת לשבוע במשך שישה שבועות רצופים, בהדרכת רועית דהן ונורית גורן.
בהתחשב במאפיינים וביתרונות הייחודיים של האנליזה הקבוצתית, והצרכים בקהילה, האמצעים העומדים לרשותנו כאנליטיקאים קבוצתיים בשעת חירום והמשבר הנוכחי ניסינו למצוא את הדרך המיטבית להנחיה של הקבוצות, ברוחה של האנליזה הקבוצתית, המאמינה בכוחה של הקבוצה לחיבור בינאישי. בחרנו להמשיך ולהתמקד ביצירת קבוצות תמיכה, עיבוד ושיתוף למטפלים ומתנדבים המסייעים לנפגעי המלחמה, במעגל הראשון והשני.
קבוצות כאלו התקיימו במרחבים שונים:
מזה 25 שבועות מתקיימות בשיתוף עם עמותת "עוגן" למשפחות המילואים קבוצות תמיכה שיתוף ועיבוד לנשות אנשי המילואים . "העוגן למשפחות מילואים" מסייעת למשפחות בהן אחד ההורים יצא למילואים, הם נותנים תמיכה במעטפת הרכה כמו: בישול, בייביסיטר, כביסה, יציאה עם הכלב … פעילים ב 270 ישובים בארץ ומספקים מענה ל 14.000 משפחות.
מדי שבוע מתקיימות בשעות הערב בין 3-6 קבוצות במודלים משתנים בהתאם לצורך וליכולת של נשות המילואים. לאחרונה עברנו מקבוצות מתמשכות של שלושה מפגשים לקבוצות רכבת.
אנו פוגשים בקבוצות נשים מכל הקשת החברתית המגויסות בצו 8 מזה שבועות ארוכים להחזיק את העורף המשפחתי. נשים אלו מהוות חלק מפסיפס של החברה הישראלית המגויסת למאמץ המלחמתי. הן מרגישות לרוב שקופות למרות חלקן המשמעותי בנשיאת הנטל החברתי המשפחתי.
המפגשים הקבוצתיים מורכבים, מרגשים, כואבים ודחוסים בתכנים עוצמתיים שמביאות הנשים המשמשות כרעיות, אמהות, מפרנסות …הנושאות לבדן את הנטל המשפחתי . במפגשים משתקפת הסיזיפיות, השחיקה, הייאוש, אובדן האופק בצד הכוחות שהן מגלות על עצמן. חזרת הבן זוג לחייק המשפחה לאחר חודשים של מילואים ולחימה כרוך בקשיים הדדים מרובים של חיבור והתנתקות ( בעקבות סבבים נוספים של צו 8) ומלווה בכאב ופגיעות אישית וזוגית. המרחב הקבוצתי מאפשר לנשות אנשי המילואים לחלוק, לשתף להיתמך, לתמוך לפרוק את מצוקתן, לאגור כוחות ולהמשיך בעזרת המראות בקבוצה, ההדהודים הנרמול ומתן הכרה והוקרה ...
המנחים עובדים עם סטינג לא פשוט תוך נסיון לשמור על מקצועיות ברוח האנליזה הקבוצתית ובו זמנית לגלות גמישות מותאמת לצרכים.
תודה לכל חברי וחברות המכון והסטודנטים.יות, שהתנדבו והיו נכונים לתרום מזמנם וניסיונם, תוך סובלנות וגמישות לשינויים. תודה גם לכל אלו שהתנדבו, ולא התאפשר להם להנחות.
בברכת שנה טובה, שתביא איתה גם תקוה וכוחות מחודשים לכולנו
שלומית רוטלוי קליר, יו"ר הועדה למעורבות חברתית